Automatiker
3 + 1,5 år
Roboter, data, mekking
Hvilke interesser bør jeg ha for å passe som automatiker?
Du er nysgjerrig på programmering og du elsker å skru og mekke. Du er nysgjerrig på hvordan ting er satt sammen, er oppfinnsom og liker matte. Dersom du ikke vet om dette interesserer deg, sjekk ut First Lego Leauge.
Passer ikke dette for deg? Du kan tipse en kompis eller venninne som du tror passer til dette.
Hvordan blir jeg automatiker?
Utdanningen tar fire og et halvt år. Først må du gå 3 år på videregående skole;
1. år: Elektro og datateknologi
2 år: Automatisering
3 år Automatiseringsfaget
Deretter må du gå ett og et halvt år som lærling i lærebedrift, før du avslutter med en fagprøve. Som lærling får du lønn i læretiden. Du kan lese mer om lærlingordningen her.
Hvor kan jeg gå på videregående skole?
VG1 Elektro og datateknologi
Ålesund
Brattvåg
Kristiansund
Åndalsnes
Molde
Sunndal
Surnadal
Sykkylven
Ulsteinvik
Ørsta
VG2 Automatisering
Ålesund
Kristiansund
Åndalsnes
Molde
Surnadal
Sykkylven
Ørsta
VG3 Automatiseringsfaget
Ålesund
Kristiansund
Molde
Surnadal
Sykkylven
Ørsta
En automatiker tjener i gjennomsnitt 584 640 kroner i året.
Hva gjør en automatiker?
Automatisering eller automasjon, er når noe utføres automatisk eller av seg selv. Ei heis eller ei dør som åpner seg automatisk er eksempel på dette.
En automatiker planlegger og utfører jobben som skal gjøres automatisk. De lager tegninger og beskrivelser (oppskrifter) og de skrur sammen / programmerer. De jobber ofte sammen i team. Når maskiner eller systemer blir ødelagt eller ikke fungerer, er det automatikeren som blir tilkalt for å finne feilen og fikser på den. Alt som skal styres automatisk kan være en mulig jobb. Både å bygge det, programmere det og drifte det.
Hvor kan jeg jobbe?
Du kan jobbe som automatiker på bedrifter som lager utstyr til båter. Oljerigg og opdrettsanlegg trenger også automatikere. Noen som jobber med automasjon reiser rundt til ulike bedrifter på ulike prosjekter, mens andre jobber fast i en bedrift.
Hvilke krav stilles til meg?
Utover det som kreves i absolutt alle yrker; at du møter opp når du skal og gjør jobben din på en skikkelig måte, stilles det ingen lovpålagte krav for å være automatiker.
Hvordan ser fremtiden ut?
Det er stort behov for automatikere i fremtiden. Nesten alt vi har rundt oss er automatisert. Data, mobiler, dører, vaskemaskiner etc. Alle bedrifter er optatt av å lage effektive løsninger med all den nye teknologien vi har i dag og for å få til det, trenger man en automatiker. Det er og vil også i fremtiden være stort behov for tekniske fagpersoner som både kan reparere, utvikle og programmere de mer eller minde intelligente maskinene.
Kan jeg ta mer utdanning etter jeg har tatt fagbrev som automatiker?
Yessda :-). Mulighetene er mange, men du trenger ikke stresse med alt dette nå, etterhvert når du begynner på videregående skole vil du få mer innsikt i hvilke muligheter som finnes og hva som interesserer deg.
Men siden du er litt nysgjerrig kan vi nevne at du kan gå to år på fagskole og få den flotte tittelen fagskoleingeniør. eller du kan søke på høyskole eller universitet og studere automatisering og robotikk. eller automatisering og intelligente systemer.
Lurer du på noe?
Spør oss Send en e-postHos oss er det som regel Kjersti som vil svare deg. Hun jobber vanligvis mellom kl 0800 og 1600. Dersom du spør etter kl 1500 kan det hende at du må vente til neste dag før du får svar.