CNC operatør

Også kjent som Skjærer

2 + 2 år

Data, teknologi, maskiner

Hvilke interesser bør jeg har for å passe som CNC-operatør?

Du er interessert data og maskiner og elsker tanken om å kunne lage programmer på laptopen din som kan styre en maskin. Dersom du ikke vet om dette interesserer deg, sjekk ut First Lego League.

Passer ikke dette for deg? Tips en kompis eller venninne som du tror passer til dette.

Hvordan blir jeg CNC-operatør?

Utdanningen tar fire år. Først må du gå to år på videregående skole;


1. år: VG1Teknologi og industrifag eller VG1 Elektro og datateknologi

2 år: VG2Industriteknologi


Deretter må du gå 2 år som lærling i lærebedrift, før du avslutter med en fagprøve. Som lærling får du lønn i læretiden. Du kan lese mer om lærlingordningen her.

Hvor kan jeg gå på videregående skole?

VG1 Elektro og datateknologi

VG1 Teknologi og industrifag

VG2 Industriteknologi

Hvor kan jeg jobbe som CNC-operatør?

Du kan jobbe på et skipsverft eller du kan jobbe på et verksted eller i en bedrift som har spesialisert seg på å lage deler til skipsverftene og oljeindustrien. I Møre & Romsdal er det omlag 100 bedrifter – fra store skipsverft til små verksteder – som produserer deler til den maritime næringen. Du kan selvfølgelig også arbeide i andre sektorer enn den maritime – det er mange produksjonsbedrifter som har behov for CNC-operatører.

Hva gjør en CNC-operatør?

Som CNC-operatør bruker du en maskin som er styrt av en datamaskin til å lage deler av metall eller plast. I skipsindustrien trengs det tusenvis av forskjellige deler til maskiner og ulike verktøy som benyttes på båtene og jobben din er å lage disse delene. Du bruker som regel materialer av stål, aluminium eller plast til å forme nye, tekniske og nøyaktige deler. Du må planlegge hvordan du skal gjøre jobben, hvilke materialer og verktøy du skal bruke og du må programmere datamaskinen til å utføre jobben riktig. Du må ha god kjennskap til maskinen du bruker og det er du som utfører daglig, ukentlig og månedlig kontroll av utstyret.

JEnte i blå kjeledress som jobber som CNC-operatørMaskindeler i stål og messing som blir produsert av en CNC-drevet robotCNC-maskin som freser ut maskindeler i aluminium.CNC-operatør med blå hjelm som justerer innstillinger på skjermen til en CNC-maskin.CNC-maskin som freser ut maskindeler i syrefast stål.CNC-maskin som freser ut maskindeler i messing.

Hvordan ser fremtiden ut for en CNC-operatør?

Datateknologien er noe som har inntatt bedriftene med stormskritt de siste årene, spesielt med tanke på datastyring av maskiner som brukes til å lage nye deler til produksjon av nytt utstyr. Bedriftene trenger mange flere nye dyktige CNC-operatører i årene fremover.

Hvilke krav stilles til meg?

Utover det som kreves i absolutt alle yrker; at du møter opp når du skal og gjør jobben din på en skikkelig måte, er det ingen lovpålagte krav for å være CNC-operatør.

Kan jeg ta mer utdanning etter jeg har blitt CNC-operatør?

Selvfølgelig :-). Mulighetene er mange, men du trenger ikke stresse med alt dette nå, etterhvert når du begynner på videregående skole vil du få mer innsikt i hvilke muligheter som finnes og hva som interesserer deg.

Men siden du er litt nysgjerrig kan vi nevne at du for eksempel kan videreutdanne deg på til å bli ingeniør. Ingeniørene er sjef over CNC-operatørene og er med på å planlegge større prosjekter. Du kan ta ulike ingeniørstudier på høyskole eller universitet, eller du kan utdanne deg til skipsdesigner.



Lurer du på noe?

Spør oss Send en e-post

Hos oss er det som regel Kjersti som vil svare deg. Hun jobber vanligvis mellom kl 0800 og 1600. Dersom du spør etter kl 1500 kan det hende at du må vente til neste dag før du får svar.