Fiskehelsebiolog

Også kjent som fiskedoktor, veterinær

2 + 2 + 5 år

dyr, fiske, båt, friluftsliv, sjø

Hvilke interesser bør jeg ha for å passe som fiskehelsebiolog?

Du er glad i dyr og brenner for at dyr skal ha det bra. Du er nysgjerrig på livet i havet, elsker friluftsliv og digger å være ute på sjøen. Dersom du ikke vet om dette interesserer deg - så anbefaler vi deg å dra på fisketur med noen venner for å se om du synes det er kjekt :-)

Passer ikke dette for deg? Du kan tipse en kompis eller venninne som du tror passer til dette.

Hvordan blir jeg fiskehelsebiolog?

Det er flere veier til å bli fiskehelsebiolog. Det alternativet vi anbefaler er å ta et fagbrev i et relevant fag; fiskeoppdretter, sjømatarbeider eller fisker. Utdanningen tar fire år og det fantastiske med fagbrev er at du har både en fagutdanning og en billett til å søke på høyskole og universitet. Etter at du har tatt fagbrev må du studere fem år på universitetet, enten Fiskehelsebiolog eller Akvamedisin.

Fiskehelsebiolog henter opp en laks med håv fra en laksemerd.Fiskehelsebiolog tar ut vevsprøve fra en laksFiskehelsebiolog tar ut vevsprøver av hjertet til en laks.Havspeilet fiskedoktor 004 4xFiskehelsebiolog med prøverør for vev fra Laks som skal sendes til laboratoriet for analyse.Vevsprøver taes ut av prøverør i laboratoriet for å prepareres til analyse.

Hva gjør en fiskehelsebiolog?

Som fiskehelsebiolog er du fiskens fastlege. Du reiser rundt på oppdrettsanlegg for å sjekke at fisken er frisk og har det bra og tar prøver av fisken for å stille diagnose. Jobber du med utvikling av fôr, medisiner eller utstyr, passer du på at dette er til nytte og ikke til skade for fisken. På laboratorier analyserer du prøver og finner ut om fisken er frisk eller har noen sykdommer.

Hvor kan jeg jobbe som fiskehelsebiolog?

Du kan jobbe som veterinær i havbruksnæringen, innen forskning og forvaltning, med utvikling og salg av legemiddel, fôr og teknisk utstyr, på private og offentlige laboratorier.

Hvilke krav stilles til meg?

Utover det som kreves i absolutt alle yrker; at du møter opp når du skal og gjør jobben din på en skikkelig måte, stilles det ingen lovpålagte krav for å være fiskehelsebiolog.

Hvordan ser fremtiden ut?

Oppdrett av fisk er en av norges største eksportnæringer og omsetter hvert år for over 70 milliarder kroner. Det er en voldsom utvikling i bransjen, der utprøving av ny teknologi skjer hele tiden. Etterspørsel etter folk med utdanning er stor og det er forventet at veksten i bransjer vil fortsette i årene fremover.

Kan jeg ta mer utdanning etter jeg har blitt fiskehelsebiolog?

Der finnes masse muligheter :-) Du kan ta doktorgrad og forske på ett emne som du er spesielt interessert i innenfor fiskehelse. Mange tar også utdanning innen økonomi og administrasjon eller lederutdanning.

Lurer du på noe?

Spør oss Send en e-post

Hos oss er det som regel Kjersti som vil svare deg. Hun jobber vanligvis mellom kl 0800 og 1600. Dersom du spør etter kl 1500 kan det hende at du må vente til neste dag før du får svar.