Styrmann
2 + 2 + 2 år
båt, friluftsliv, sjø
Hvilke interesser bør jeg ha for å passe som styrmann?
Du elsker å være på sjøen, ute i frisk luft og friskt vær. Du er nysgjerrig på kart og geografi og du drømmer om å reise og oppleve nye steder. Dersom du ikke vet om dette interesserer deg, spør noen som du kjenner som eier en båt om du kan få være med på tur en gang.
Passer ikke dette for deg? Du kan tipse en kompis eller venninne som du tror passer til dette.
Hvordan blir jeg styrmann?
Først må du ta fagbrev som matros, fisker eller skipselektriker. Deretter kan du ta en toårig utdanning ved en fagskole eller en treårig utdanning på universitet. Etterpå må du jobbe en periode på båt for å få systematisk opplæring, dette kalles fartstid eller kadetperiode. Alle nødvendige kurs for å bli styrmann får du inkludert i utdanningen.
Hvilke skoler kan jeg gå på etter fagbrev som skipsarbeider?
Dekksoffiser
Kristiansund
Ålesund
Bachelor i Nautikk
Ålesund
Hva gjør en styrmann?
Styrmannen har mange ulike arbeidsoppgaver. I jobben som styrmann er du først og fremst fører av båten, men du har også ansvar for skipets navigasjonsinstrumenter, som elektroniske kart, radar og andre høyteknologiske verktøy. Du kommuniserer med andre båter og myndigheter, gjerne via en radio som kalles VHF. Du er arbeidsleder for matrosene og diskuterer med dem hva som skal fikses ombord. Det er styrmannen som er ansvarlig for sikkerhet ombord og du har ansvar brann- og redningsutstyr. Det er som regel flere styrmenn og du samarbeider med disse og kapteinen om navigering av båten.
Hvor kan jeg jobbe som styrmann?
Du kan jobbe som styrmann på alle typer båter. Det kan være supply-skip, ankerhåndteringsfartøy, passasjer og turist skip, vedlikeholds fartøy i Kystverkets rederi, ferger, brønnbåt, arbeids båter for fiskeoppdrett, fraktefartøy med gravemaskin eller kraner, container- og lasteskip, taubåt, hurtigbåt, sjøforsvaret og mange flere.
Hvordan ser fremtiden ut for en styrmann?
Det er behov for mange styrmenn i tiden fremover, spesielt på båter som går langs kysten av Norge. All aktivitet på havet trenger båter og alle båter trenger minst én styrmann. Vi bor i et land med fin og flott natur og mange fjorder vi må reise over og som turistene vil se og besøke, til det trengs det passasjer- og turistskip og ferger.
Hvilke krav stilles til meg?
Utover det som kreves i absolutt alle yrker; at du møter opp når du skal og gjør jobben din på en skikkelig måte, stilles det krav til syn, hørsel og generelt god helse. Dette er lovpålagte krav for alle som vil jobbe på båter.
Kan jeg ta mer utdanning etter jeg har blitt styrmann?
Du har drøssevis av muligheter, men du trenger ikke stresse med alt dette nå, etterhvert når du begynner på videregående skole vil du få mer innsikt i hvilke muligheter som finnes og hva som interesserer deg.
Men siden du er litt nysgjerrig så kan vi nevne at du kan jobbe deg opp som kaptein, da blir du øverste sjef på båten. Du må ha fullført og bestått dekksoffiserutdanningen for å kunne bli kaptein, og du må jobbe som styrmann i noen år først.
Hvis du vil jobbe med båt eller personell, men ikke være ombord kan du også velge:
• økonomi og ledelse
• skipsdesigner – de som tegner båtene før de blir bygd.
• shipping og logistikk – de som bestiller last og oppgaver som båten skal frakte eller utføre
• Lærer på en maritim skole
Det er mange andre valg innenfor den maritime bransjen hvis du velger å gå på høyskolen eller på universitetet etter at du har fått fagbrev som skipsarbeider, eller har fullført dekksoffiserutdanning. Du finner mye god informasjon om muligheter på nettsiden Maritim Karriere.
Lurer du på noe?
Spør oss Send en e-postHos oss er det som regel Kjersti som vil svare deg. Hun jobber vanligvis mellom kl 0800 og 1600. Dersom du spør etter kl 1500 kan det hende at du må vente til neste dag før du får svar.