Industrimekaniker

Også kjent som mekaniker

2+2 år

Også kjent som mekaniker

Hvilke interesser bør jeg har for å passe som industrimekaniker?

Du liker å sette sammen ting, du elsker Minecraft og mekking og du trives utrolig bra når du får skape noe med hendene dine. Dersom du ikke vet om dette interesserer deg, kan du få tak i en gammel gressklipper og se om du kan få den til å virke igjen. Eller lage noe helt nytt av motoren?

Hvordan blir jeg industrimekaniker?

Utdanningen tar fire år. Først må du gå to år på videregående skole;


1 år: VG1 Teknikk og industriell produksjon

2 år: VG2 Industriteknologi


Deretter må du gå to år som lærling i lærebedrift, før du avslutter med en fagprøve. Som lærling får du lønn i læretiden. Du kan lese mer om lærlingordningen her.

Passer ikke dette deg? Tips en kompis eller venninne som du mener passer til dette.

Hva gjør en industrimekaniker?

I skipsindustrien finnes det mange ulike maskiner til mange ulike oppgaver. Noen kutter plater av metall, noen kutter rør, noen lager forskjellige deler som skal brukes på skipet. Som industrimekaniker er jobben din å bygge, montere og reparere disse maskinen. Du skifter deler på maskiner og bygger dem om dersom det er behov for tilpasninger.

Hvor kan jeg jobbe som industrimekaniker?

Du kan jobbe på skipsverft og hos bedrifter som produserer utstyr til skip og maritime installasjoner. I Møre og Romsdal er det omlag 200 bedrifter som har behov for industrimekanikere.

Industrimekaniker vedlikeholder en alumiumspresse.Industrimekaniker justerer en overføring.Industrimekaniker med gul hjelm demonterer en motor.Industrimekaniker vedlikeholder hydraulikk på en industrimaskin.

Hvordan ser fremtiden ut for en industrimekaniker?

Fremtiden til en industrimekaniker ser veldig bra ut. Dette er fordi at en industrimekaniker kan gjøre så mye forskjellig. De er det vi kaller for allsidig. De får seg jobb i og på mange forskjellige bedrifter.

Hvilke krav stilles til meg?

Utover det som kreves i absolutt alle yrker; at du møter opp når du skal og gjør jobben din på en skikkelig måte, stilles det ingen lovpålagte krav for å være industrirørlegger.

Kan jeg ta mer utdanning etter jeg har blitt industrimekaniker?

Selvfølgelig :-) Mulighetene er mange, men du trenger ikke stresse med alt dette nå. Etterhvert når du begynner på videregående skole vil du få mer innsikt i hvilke muligheter som finnes og hva som interesserer deg.


Men siden du er litt nysgjerrig kan vi nevne at du kan for eksempel videreutdanne deg på til å bli ingeniør. Ingeniørene er sjef over industrimekanikerne og er med på å planlegge større prosjekter. Du kan ta ulike ingeniørstudier på høyskole eller universitet, eller du kan utdanne deg til skipsdesigner.


Lurer du på noe?

Spør oss Send en e-post

Hos oss er det som regel Kjersti som vil svare deg. Hun jobber vanligvis mellom kl 0800 og 1600. Dersom du spør etter kl 1500 kan det hende at du må vente til neste dag før du får svar.