Fisker

Også kjent som nettmann, trålbas

2 + 2 år

Fisking, fysisk arbeid, friluftsliv

Hvilke interesser bør jeg har for å passe som fisker?

Du elsker å være ute og bruke kroppen i fysisk arbeid. Du digger å være på sjøen i all slags vær og aller helst har du med deg en fiskestang. Dersom du ikke vet om dette interesserer deg, dra på fisketur sammen med noen venner for å se om du liker det.

Passer ikke dette for deg? Tips en kompis eller venninne som du tror passer til dette.

Hvordan blir jeg fisker?

Utdanningen tar fire år. Først må du gå to år på videregående skole;


1. år: VG1Naturbruk

2 år: VG2 Fiske & Fangst


Deretter må du gå to år som lærling i lærebedrift, før du avslutter med en fagprøve. Som lærling får du lønn i læretiden. Du kan lese mer om lærlingordningen her.

Havspeilet fisker 001 4xHavspeilet fisker 002 4xHavspeilet fisker 003 4xHavspeilet fisker 004 4xHavspeilet fisker 005 4xHavspeilet fisker 006 4xHavspeilet fisker 007 4xHavspeilet fisker 008 4xHavspeilet fisker 009 4x

Hva gjør en fisker?

Fiskeren har forskjellige oppgaver i løpet av arbeidsdag, og de varierer fra ulike type fiskebåter. Som fisker gjør du klar fiskeutstyret som skal brukes, du bruker ulike typer maskiner på dekk når fiskeutstyret settes i sjøen og fisken dras ombord, du opererer fiskeforedllingsmaskiner og styrer kjøle- og fryselager ombord. Innimellom jobber du noen timer i styrhuset sammen med styrmann eller kaptein. Maskiner og fiskeutstyr trenger jevnlig reparasjon og vedlikehold og det er også en del av arbeidsoppgavene dine.

Hvor kan jeg jobbe som fisker?

Du kan jobbe ombord i havgående fiskebåter som trålere, linebåter, ringnotbåter, eller du kan jobbe i mindre fiskebåter – som kalles for sjark – som fisker langs kysten. Det er mange som drømmer om sin egen sjark.


Hvordan ser fremtiden ut for en fisker?

Fremtiden er lys for den som ønsker å bli fisker. Fiskeribransjen står overfor et generasjonsskifte og har behov for motiverte og flinke folk i årene som kommer.

Hvilke krav stilles til meg?

Utover det som kreves i absolutt alle yrker; at du møter opp når du skal og gjør jobben din på en skikkelig måte, er det krav om helseattest, sikkerhetskurs og god vandel. Arbeid ombord på fiskebåter krever utholdenhet og god fysisk styrke.

Kan jeg ta mer utdanning etter jeg har blitt fisker?

Det er drøssevis med muligheter, men du trenger ikke stresse med alt dette nå, etterhvert når du begynner på videregående skole vil du få mer innsikt i hvilke muligheter som finnes og hva som interesserer deg.

Du kan utdanne deg videre til styrmann eller kaptein, det er det samme som nestleder og sjef på båten.

Hvis du vil jobbe i fiskeribransjen, men ikke være ombord er det mange muligheter:

• Fiskehelse

• Fiskeri- og havbruksforskning

• Økonomi og ledelse

• Frakt og logistikk (de som bestiller last og oppgaver som båten skal frakte eller utføre)

Det er mange andre valg også innenfor den maritime bransjen hvis du velger å gå på høyskole eller på universitet etter at du har fått fagbrev som fisker. Du finner mye god informasjon om muligheter på nettstedet Studentum.


Lurer du på noe?

Spør oss Send en e-post

Hos oss er det som regel Kjersti som vil svare deg. Hun jobber vanligvis mellom kl 0800 og 1600. Dersom du spør etter kl 1500 kan det hende at du må vente til neste dag før du får svar.