Skipsdesigner

Også kjent som skipsingeniør

2 + 2 + 3 år

båter, teknikk, tegning

Hvilke interesser bør jeg ha for å passe som Skipsdesigner?

Du er fascinert av båter og skip og er nysgjerrig på hvordan de bygges: Du elsker å tegne og digger å være ute på sjøen. Dersom du ikke vet om dette interesserer deg - så anbefaler vi deg å tegne en båt for å se om du synes det er kjekt :-)

Passer ikke dette for deg? Du kan tipse en kompis eller venninne som du tror passer til dette.

Hvordan blir jeg skipsdesigner?

Det er flere veier til å bli skipsdesigner. Det alternativet som vi anbefaler er å ta et fagbrev i et relevant fag; matros, skipsmotormekaniker, fisker, sveiser, industrirørlegger eller skipselektriker. Utdanningene tar fire år, unntatt skipselektriker som tar fem år. Fagbrevet er billetten din til å søke på høyskole og universitet, så da kan du søke deg inn på et studie som heter skipsdesign på NTNU, der må du studere i tre år.

Hvor kan jeg gå på videregående skole?

Se oversikt over hvor du kan gå på skole under disse yrkene:

> Matros

> Skipsmotormekaniker

> Fisker

> Skipselektriker

> Sveiser

> Industrirørlegger

Tre studenter tester modell av skip i basseng.Skipsdesigner 3D-modellerer skip på datamaskin.To studenter inspiserer modell av skip.To studenter spraylakkerer modell av skip før testing i basseng.

Hva gjør en skipsdesigner?

Å designe båter og skip er en veldig spennende prosess. Du bruker ulike verktøy, der man ofte begynner med å tegne for hånd med penn og papir, til du tegner båtene i 3D på datamaskin. Etterhvert lager du små modeller som man kan teste i basseng, eller du kan teste båten din i en simulator på en datamaskin. Underveis er det utrolig mange detaljer man må ta hensyn til; hvordan vekten på båten er plassert for at den skal flyte riktig og stabilt, hvordan skroget er utformet for å kunne gå raskest mulig gjennom sjø og bølger, hvor man plasserer alle rør, motorer og utstyr som må til for at båten skal fungere – til hvordan lugarene til mannskapet skal se ut.

En skipsdesigner tjener 585 000,- i året.

Tallene er hentet fra Utdanning.no / Statistisk sentralbyrå. Les mer på utdanning.no om hvordan tallene er hentet inn.

Hvor kan jeg jobbe som skipsdesigner?

Du kan jobbe som skipsdesigner på verft eller hos firmaer som spesialiserer seg på skipsdesign. I Møre & Romsdal er det omlag 20 store og små bedrifter som jobber med skipsdesign.

Hvordan ser fremtiden ut for skipsdesignere?

Møre og Romsdal er verdensledende i utviklingen av maritim teknologi, og der vil være stor etterspørsel etter skipsdesignere som kan jobbe med utvikling av båter og skip, plattformer, installasjoner på havbunnen og utvikling av utstyr til bruk i fiskeoppdrettsnæringen.

Hvilke krav stilles til meg?

Utover det som kreves i absolutt alle yrker; at du møter opp når du skal og gjør jobben din på en skikkelig måte, stilles det ingen lovpålagte krav for å være skipsdesigner.

Kan jeg ta mer utdanning etter jeg har blitt skipsdesigner?

Du har drøssevis av muligheter, men du trenger ikke stresse med alt dette nå:-). Etterhvert når du begynner på videregående skole vil du få mer innsikt i hvilke muligheter som finnes og hva som interesserer deg.

Dersom du har gått tre år på universitetet, så kan du studere to år til og ta det som kalles en master i skipsdesign. Du kan også videreutdanne deg innen for eksempel økonomi, ledelse og prosjektstyring om du ønsker det, du finner mye god informasjon på nettsiden Maritim opplæring

Lurer du på noe?

Spør oss Send en e-post

Hos oss er det som regel Kjersti som vil svare deg. Hun jobber vanligvis mellom kl 0800 og 1600. Dersom du spør etter kl 1500 kan det hende at du må vente til neste dag før du får svar.