Maritim Elektriker

Også kjent som Skipselektriker

3 + 2 år

Fikse ting, livet på sjøen, duppedingser

Hvilke interesser bør jeg ha for å passe som skipselektriker?

Du digger å fikse ting, gjerne med både store og små verktøy. Du liker deg aller best når du kan holde på med flere forskjellige oppgaver fremfor å bare jobbe med det samme hele tiden. Du elsker å være på sjøen, ute i frisk luft og friskt vær og du er glad i å reise og oppleve nye steder.

Dersom du ikke vet om dette interesserer deg, se om du kan få tak i en gammel radio eller noe lignende og se om du kan reparere den.

Passer ikke dette for deg? Tips en kompis eller venninne som du tror passer til dette.

Hvordan blir jeg skipselektriker?

Utdanningen tar fem år. Først må du gå tre år på videregående skole;

1. år: Vg 1 Elektro og datateknologi
2 år: Vg 2 El energi og e-com
3 år: Vg 3 Maritim elektriker

Deretter må du gå to år som lærling i lærebedrift, før du avslutter med en fagprøve. Som lærling får du lønn i læretiden. Du kan lese mer om lærlingordningen her.

Hvor kan jeg jobbe som skipselektriker?

Du kan bli ansatt som skipselektriker på ombord på turistskip og ulike typer båter for oljeindustrien. Du kan jobbe som reise-elektriker på båttyper som ferger, brønnbåt, arbeidsbåter for fiskeoppdrett, fraktefartøy, container- og lasteskip og mange flere.


Hva gjør en skipselektriker?

Skipselektriker jobber for det meste i maskinen på båten sammen med maskinisten. De passer på at det er nok elektrisk strøm, og at alt av lys og alarmer fungerer som det skal. Maskinisten og skipselektrikeren diskuterer også hva som må repareres og velikeholdes på forskjellige steder på båten og snakker om hvordan ting skal fikses. Det er skipselektriker sin jobb å reparere de elektriske tingene som ikke virker. Dette kalles vedlikehold. Skipselektrikeren hjelper også kapteinen og styrmannen med å reparere skjermer og elektronisk utstyr som brukes til å styre båten. På en cruisebåt er det flere elektrikere og de må passe på at det er lys og varme i alle butikker, restauranter, badeanlegg og der hvor passasjerene oppholder seg.

Skipselektriker jobber i maskinrommet på et offshore-fartøySkipselektriker inspiserer strømforsyning på et offshore-fartøySkipselektriker vedlikeholder utstyr ombord i et offshore-fartøy.Skipselektriker bytter lysrør i maskinrommet på et offshore-fartøy.Borerigg i solnedgang med et offshorefartøy liggende stand-by i bakgrunnen.

Hvordan ser fremtiden ut for en skipselektriker?

Det utvikles mye ny teknologi i tiden fremover, mange fartøy får nye motorer som skal gå på store kraftige batteripakker. Ny teknologi trenger kloke hoder, flinke hender og ny kunnskap. Vi bor i et land med fin og flott natur som turistene vil se og besøke, til det trengs det passasjer- og cruiseskip. Det er flere cruiseskip enn noen gang langs kysten vår og alle disse båtene trenger skipselektrikerer

Hvilke krav stilles til meg?

Utover det som kreves i absolutt alle yrker; at du møter opp når du skal og gjør jobben din på en skikkelig måte, stilles det krav til syn, hørsel og generelt god helse. Dette er lovpålagte krav for alle som vil jobbe på båter.

Kan jeg ta mer utdanning etter jeg har blitt skipselektriker?

Jepp. Mulighetene er mange, men du trenger ikke stresse med alt dette nå, etterhvert når du begynner på videregående skole vil du få mer innsikt i hvilke muligheter som finnes og hva som interesserer deg.

Du kan utdanne deg videre innen elektrofag og bli for eksempel elektroingeniør. Det er mange andre valg også innenfor den maritime bransjen hvis du velger å gå på høyskole eller på universitet etter at du har fått fagbrev som skipselektriker. Du finner mye god informasjon om muligheter på nettsiden Maritim Karriere.

Lurer du på noe?

Spør oss Send en e-post

Hos oss er det som regel Kjersti som vil svare deg. Hun jobber vanligvis mellom kl 0800 og 1600. Dersom du spør etter kl 1500 kan det hende at du må vente til neste dag før du får svar.