Matros

Også kjent som skipsarbeider

2 + 2 år

Fikse ting, livet på sjøen

Hvilke interesser bør jeg ha for å passe som matros?

Du elsker å være på sjøen, ute i frisk luft og friskt vær og du er glad i å reise og oppleve nye steder. Du digger å fikse ting, gjerne med både store og små verktøy og du liker deg aller best når du kan holde på med flere forskjellige ting fremfor å bare jobbe med én ting hele tiden. Dersom du ikke vet om dette interesserer deg, se om du kan få tak i en gammel jolle eller robåt og se om du kan reparere den.

Passer ikke dette for deg? Tips en kompis eller venninne som du tror passer til dette.

Hvordan blir jeg matros?

Først må du gå 2 år på videregående skole;

1. år: Vg 1 Teknologi- og industrifag, eller Vg 1 Elektro og datateknologi

2 år: Vg 2 Maritime fag


Deretter må du gå 2 år som lærling i lærebedrift, før du avslutter med en fagprøve. Som lærling får du lønn i læretiden. Du kan lese mer om lærlingordningen her.

Hvor kan jeg jobbe som matros?

Du kan jobbe som skipsarbeider på alle typer båter og skip unntatt fiskebåter, da må du være fisker. Båttyper kan være passasjer- og turistskip, ferger, brønnbåt, arbeidsbåter for fiskeoppdrett, fraktefartøy, container- og lasteskip, ulike typer båter for oljeindustrien og mange flere.


To matroser utfører vedlikehold på en stor kjetting som skal festes til havbunnen.Borerigg i solnedgang med et offshorefartøy liggende stanby i bakgrunnen.Matroser jobber med å klargjøre kjetting som skal ankres på havbunnen.Matros på dekk på et offshore-fartøy med borerigg i bakgrunnenMatros på et offshorefartøy klargjør heisekrok på dekk.Offshore-fartøy på vei ut mot oljefelt på oppdrag for et oljeselskapMAtroser på dekk på et offshorefartøy jobber med å sette et anker som skal ankre opp en borerigg.Matros på dekk på et offshorefartøy med anker klar til å senkes.To matroser på et offshorefartøy jobber med feste en kobling på en ankerkjetting.Matros jobber med å vedlikeholde enden på en stor metallvaier.MAtros-lærling og en dekksoffiser snakker sammen på dekk på et offshorefartøy med en borerigg i bakgrunnen.Et offshorefartøy leverer utstyr til en borerigg langt ut på havet.

Hva gjør en matros?

Arbeidsoppgavene er mange og varierte: Matrosen er med og tar lasten ombord og i land (laster og losser), fortøyer og løsner båten når den kommer til kai og skal gå fra kai. Hver dag eller natt jobber matrosen noen timer i styrhuset sammen med styrmann eller kaptein, da skal de hjelpe til med å styre båten. De diskuterer også hva som må repareres og vedlikeholdes på forskjellige steder på båten og snakker om hvordan ting skal fikses. Det er matrosen sin jobb å reparere ting. Dette kalles vedlikehold og det kan innebære bruk av verktøy, sveising, pussemaskin og maling og vasking. På noen båter er matrosen også med og lager mat til de som jobber ombord.

Hvordan ser fremtiden ut for en matros?

Det er behov for mange matroser i tiden fremover, spesielt på båter som går langs kysten av Norge og spesielt i nærheten av Trøndelag, Møre og Romsdal og Vestland fylkeskommune. Her er det mange offshore rederi som trenger matroser og det er mye oppdrettsanlegg for fisk og da trenger de båter og folk som kan reparere på anleggene og båter som henter fisk og fyller på ny fisk. Vi bor også i et land med fin og flott natur som turistene vil se og besøke, til det trengs det passasjer- og turistskip og ferger. Alle disse båtene trenger matroser.

Hvilke krav stilles til meg?

Utover det som kreves i absolutt alle yrker; at du møter opp når du skal og gjør jobben din på en skikkelig måte, stilles det krav til syn, hørsel og generelt god helse. Dette er lovpålagte krav for alle som vil jobbe på båter.

Kan jeg ta mer utdanning etter jeg har blitt matros?

Jepp! Mulighetene er mange, men du trenger ikke stresse med alt dette nå, etterhvert når du begynner på videregående skole vil du få mer innsikt i hvilke muligheter som finnes og hva som interesserer deg.

Du kan utdanne deg videre til styrmann eller kaptein, det er det samme som nestleder og sjef på båten. Hvis du vil jobbe med båt eller personell, men ikke være ombord kan du for eksempel velge:
• økonomi og ledelse
skipsdesigner (de som tegner båtene før de blir bygd)
• shipping og logistikk (de som bestiller last og oppgaver som båten skal frakte eller utføre)

Det er mange andre valg også innenfor den maritime bransjen hvis du velger å gå på høyskolen eller på universitetet etter at du har fått fagbrev som matros. Du finner mye god informasjon om muligheter på nettsiden Maritim Karriere.

Lurer du på noe?

Spør oss Send en e-post

Hos oss er det som regel Kjersti som vil svare deg. Hun jobber vanligvis mellom kl 0800 og 1600. Dersom du spør etter kl 1500 kan det hende at du må vente til neste dag før du får svar.