Fiskeoppdretter

Også kjent som Røkter, Akvatekniker, Driftstekniker, Havbrukstekniker

2 + 2 år

dyr, fiske, båt, friluftsliv, sjø

Hvilke interesser bør jeg ha for å passe som fiskeoppdretter?

Du er glad i dyr, er nysgjerrig på livet i havet, elsker friluftsliv og digger å være ute på sjøen. Dersom du ikke vet om dette interesserer deg - så anbefaler vi deg å dra på fisketur med noen venner for å se om du synes det er kjekt :-)

Passer ikke dette for deg? Du kan tipse en kompis eller venninne som du tror passer til dette.

Hvordan blir jeg fiskeoppdretter?

Utdanningen tar fire år. Først må du gå to år på videregående skole;

1. år: VG1 Naturbruk
2. år: VG2 Akvakultur

Deretter må du gå to år som lærling i lærebedrift, før du avslutter med en fagprøve. Som lærling får du lønn i læretiden. Du kan lese mer om lærlingordninger her.

To fiskeoppdrettere inspiserer laksemerd i strålende vintervær.To fiskeoppdrettere i oppsynsbåt.Havspeilet fiskeoppdretter 008 4xFiskeoppdretter overvåker laksemerd.Brønnbåt ved oppdrettsanlegg med solnedgang i horisontFiskeoppdretter inspisererer laksemerd i strålende vintervær.Fiskeoppdretter inspiserer nett på laksemerd

Hva gjør en fiskeoppdretter?

En fiskeoppdretter arbeider hovedsaklig på et oppdrettsanlegg for fisk. Arbeidsoppgavene er mange og varierte; du skal blandt annet sørge for mating av fiskene, kjøre båt, utføre service på anlegget, se til at fisken har det bra, ta ut dødfisk, kontrollere fisken for lus og sykdommer og ta ukentlige vannprøver på anlegget.

Hvor kan jeg jobbe som fiskeoppdretter?

Du kan jobbe som fiskeoppdretter på oppdrettsanlegg, settefiskanlegg, landanlegg og akvarier. I Møre og Romsdal er det omlag 50 settefiskanlegg og 300 oppdrettsanlegg. (Kilde: Akvakulturregisteret)

Hvilke krav stilles til meg?

Utover det som kreves i absolutt alle yrker; at du møter opp når du skal og gjør jobben din på en skikkelig måte, er det ingen lovpålagte krav for å være fiskeoppdretter.

Hvordan ser fremtiden ut?

Oppdrett av fisk er en av norges største eksportnæringer og omsetter hvert år for over 70 milliarder kroner. Det er en voldsom utvikling i bransjen, der utprøving av ny teknologi skjer hele tiden. Etterspørsel etter folk med utdanning er stor og det er forventet at veksten i bransjer vil fortsette i årene fremover.

Kan jeg ta mer utdanning etter jeg har blitt fiskeoppdretter?

Du har drøssevis av muligheter, men du trenger ikke stresse med alt dette nå. Når du begynner på videregående skole vil du få mer innsikt i hvilke muligheter som finnes og hva som interesserer deg.

Når du har tatt fagbrev kan du nesten velge hva som helst, men studier i fag som akvakultur, havbruk og biomarin innovasjon er ganske relevant for en fiskeoppdretter. På utdanning.no kan du se oversikt over alle relevante studier.

Lurer du på noe?

Spør oss Send en e-post

Hos oss er det som regel Kjersti som vil svare deg. Hun jobber vanligvis mellom kl 0800 og 1600. Dersom du spør etter kl 1500 kan det hende at du må vente til neste dag før du får svar.