Maskinsjef

Også kjent som chef

2 + 2 + 2 år

motor, mekanikk, verktøy

Hvilke interesser bør jeg ha for å passe som maskinsjef?

Du simpelthen elsker å skru på motorer. I tillegg føler du at å være på sjøen virkelig er det stedet der du har det aller best, med rå og ren havluft, sinnsyke stjernehimler og eventyrlysten tar deg til nye byer, nye land og nye verdensdeler.

Dersom du ikke vet om dette passer for deg, prøv å skru fra hverandre en gammel moped eller gressklipper. Kan du få den til å virke igjen?


Passer ikke dette for deg? Tips en kompis eller venninne som du mener passer til dette.

Hvordan blir jeg maskinsjef?

Først må du ta fagbrev som skipsmotormekaniker. Deretter må du gå to år på fagskole for å utdanne deg til maskinoffiser. Til slutt må du arbeide noen år som maskinist før du kan bli maskinsjef.


Etter fagbrev som motormann, hvilke skoler kan jeg gå på for å bli maskinsjef?

Maskinoffiser

Hvor kan jeg jobbe som maskinsjef?

Du kan jobbe som maskinsjef på alle typer båter, fartøy eller skip. Det kan være supply-skip, ankerhåndteringsfartøy, fiskefartøy, passasjer og turist skip, fartøy i Kystverkets rederi, ferger, brønnbåt, arbeidsbåter for fiskeoppdrett, fraktefartøy med gravemaskin eller kraner, container- og lasteskip, sjøforsvaret og mange flere.

Hvordan ser fremtiden ut for en maskinsjef?

Det er behov for mange maskinister og maskinsjefer i tiden fremover, spesielt på båter som går langs kysten av Norge. All aktivitet på havet trenger båter og alle båter trenger minst en maskinist. Vi bor i et land med fin og flott natur og mange fjorder vi må reise over og som turistene vil se og besøke, til det trengs det ferger og passasjer- og turistskip.

Maskinsjef overvåker status på motorer på dataskjerm.Offshore-fartøy med solnedgang over horisonten.Maskinist strammer muttere på en maskindel med skiftenøkkel.Maskinsjef overvåker status på motorer på dataskjermer.Maskinist overvåker hydrauliske systemer.

Hva gjør en maskinist?

Maskinsjefen er leder i maskinavdelingen på båten og er arbeidsleder for de andre som jobber der. Det er maskinsjefen sitt ansvar å passe på at det er nok strøm og drivstoff til maskinene. Og hvis det er noe som stopper eller slutter å virke må maskinsjefen passe på at maskinoffiserene fikser og reparerer så fort som mulig.

Hvilke krav stilles til meg?

Utover det som kreves i absolutt alle yrker; at du møter opp når du skal og gjør jobben din på en skikkelig måte, stilles det krav til syn, hørsel og generelt god helse. Dette er lovpålagte krav for alle som vil jobbe på båter.

Kan jeg ta mer utdanning etter jeg har blitt maskinist?

Jepp! Mulighetene er mange, men du trenger ikke stresse med alt dette nå, etterhvert når du begynner på videregående skole vil du få mer innsikt i hvilke muligheter som finnes og hva som interesserer deg.


Du kan ta mastergrad i skipstekniske fag og du kan spesialisere kompetansen innen kjølemaskinist eller elektrokompetanse. De fleste slike studier må tas ved høyskole eller universitet.

Hvis du vil jobbe med båt eller personell, men ikke være ombord kan du også velge:

• Økonomi og ledelse

Skipsdesigner (de som tegner båtene før de blir bygd)

• Shipping og logistikk (de som bestiller last og oppgaver som båten skal frakte eller utføre)


Det er mange andre valg innenfor den maritime bransjen. Du finner mye god informasjon om muligheter på nettsiden Maritim Karriere.


Lurer du på noe?

Spør oss Send en e-post

Hos oss er det som regel Kjersti som vil svare deg. Hun jobber vanligvis mellom kl 0800 og 1600. Dersom du spør etter kl 1500 kan det hende at du må vente til neste dag før du får svar.