Sveiser

Også kjent som metallarbeider

2 + 2 år

Mekking, håndverk, båter

Hvilke interesser bør jeg ha for å passe som sveiser?

Du liker å mekke på duppedingser og sette sammen ting. Du liker Minecraft og Lego og synes det er kjekt å jobbe med hendene. Dersom du ikke vet om dette passer for deg, snakk med foreldrene dine eller noen som kanskje kjenner en sveiser og spør om du kan få prøve.

Passer ikke dette for deg? Tips en kompis eller venninne som du mener passer til dette.

Hvordan blir jeg sveiser?

Utdanningen tar fire år. Først må du gå to år på videregående skole;


1. år: VG1 Teknikk og industrifag

2 år: VG2 Industriteknologi


Deretter må du gå to år som lærling i lærebedrift, før du avslutter med en fagprøve. Som lærling får du lønn i læretiden. . Du kan lese mer om hos Opplæringskontoret for Tekniske Fag.

Sveising av ror bak propeller på offshore-fartøy under bygging.Havspeilet sveiser 006 4xHavspeilet sveiser 001 4xSveiser i arbeid.To sveisere med hvite sveisehjelmer i arbeid.Sveiser i arbeid

Hvor kan jeg jobbe som sveiser?

Som sveiser kan du jobbe med skipsbygging. Du kan også jobbe i oljeindustrien både på land og til havs. Du kan til og med jobbe med sveising under vann og kombinere det med dykking!

Hva gjør en sveiser?

Å sveise er å «smelte» sammen deler av metall ved bruk av varme. Som sveiser jobber du med å sveise sammen deler av metall, alt fra små elektronikkdeler til store konstruksjoner. Du kan jobbe med sveising av båter, bygg, maskiner og deler til industrien.

Hvordan ser fremtiden ut for en sveiser?

Mange bedrifter i norsk næringsliv mangler arbeidskraft og vil gjerne at flere ungdommer velger denne karriereveien, så det vil i fremtiden være stor etterspørsel etter sveisere.

Hvilke krav stilles til meg?

Utover det som kreves i absolutt alle yrker; at du møter opp når du skal og gjør jobben din på en skikkelig måte, stilles det ingen lovpålagte krav for å være sveiser.

Kan jeg ta mer utdanning etter jeg har blitt sveiser?

Selvfølgelig. Du kan for eksempel videreutdanne deg til å bli ingeniør, det tar 3 år. Ingeniørene er sjef over sveiserne og er med på å planlegge større prosjekter. Du kan ta ulike ingeniørstudier på høyskole eller universitet, eller du kan utdanne deg til skipsdesigner.

Mulighetene er mange, men du trenger ikke stresse med alt dette nå:-). Etterhvert når du begynner på videregående skole vil du få mer innsikt i hvilke muligheter som finnes og hva som interesserer deg.

Lurer du på noe?

Spør oss Send en e-post

Hos oss er det som regel Kjersti som vil svare deg. Hun jobber vanligvis mellom kl 0800 og 1600. Dersom du spør etter kl 1500 kan det hende at du må vente til neste dag før du får svar.