Kokk

Også kjent som chef, stuert, skipskokk, forpleiningssjef

2 + 2 år

Lage mat, sjø, friluftsliv

Hvilke interesser bør jeg ha for å arbeide som kokk på båt?

Du elsker å lage mat, du drømmer om å reise og se nye steder, og du digger å være på sjøen. Dersom du ikke vet om dette interesserer deg, så kan du teste ut å lage middag til familien din én gang i uka i en periode, eller inviter noen venner på middag som du lager, for å se om du liker det.

Passer ikke dette for deg? Du kan tipse en venninnne eller kompis som du mener passer til dette.

Hvordan blir jeg kokk?

Utdanningen tar fire år. Først må du gå to år på videregående skole;


1. år: Vg 1 Restaurant- og matfag

2 år: Vg 2 kokk- og servitør


Deretter må du gå to år som lærling i lærebedrift, før du avslutter med en fagprøve. Som lærling får du lønn i læretiden, det fikser vi for deg. Du kan lese mer om lærlingordningen på nettsiden til Maritim Opplæring.

Hvor kan jeg jobbe som kokk?

Du kan jobbe som kokk på mange forskjellige båter. Det kan for eksempel være supplyskip og andre offshorefartøy, fiskefartøy, passasjer- og turistskip. Med fagbrev som kokk kan du selvsagt også jobbe på restaurant på land, eller på plattform.

Hva gjør en kokk på båt?

Som kokk ombord jobber du for det meste med mat og lager mat til de andre som jobber ombord. Hvis du jobber ombord i en cruisebåt så jobber du i en eller flere av restaurantene hvor passasjerene spiser. Det kan være flere kokker ombord på en båt, da er det en kjøkkensjef eller hotellsjef og to eller flere kokker. På en båt er det alltid noen som er våken og trenger mat både dag og natt, derfor er det også en nattkokk. Kokken planlegger hvor mye mat de må handle inn og bestemmer hva de skal spise til middag hver dag.

Kokk legger opp mat på fat.Kokk i aksjon på kjøkkenet ombord i en cruisebåt.Kokkelærling klar for sin første tur til sjøs.Kokk kutter løk på et skjærebrett av tre.

Hvordan ser fremtiden ut for en kokk ombord i båt?

Det er behov for flere kokker i tiden fremover, både i Norge og på båter som går til utlandet. Vi bor i et land med en lang kyst der det er stor aktivitet i fiskeri- og oljebransjen, og behov for svært mange forskjellige typer båter. I tillegg har vi en fantastisk flott natur som turister vil se og besøke, til det trengs det passasjer- og turistskip. Alle disse båtene har behov for flere kokker.

Hvilke krav stilles til meg?

Utover det som kreves i absolutt alle yrker; at du møter opp når du skal og gjør jobben din på en skikkelig måte, stilles det krav til å gjennomføre grunnleggende sikkerhetsopplæring for sjøfolk, du må ha generelt god helse. Dette er lovpålagte krav for alle som vil jobbe på båter og det kreves helseattest fra en sjømannslege.

Kan jeg ta mer utdanning etter jeg har blitt kokk?

Selvfølgelig :-) Mulighetene er mange, men du trenger ikke stresse med alt dette nå, etterhvert når du begynner på videregående skole vil du få mer innsikt i hvilke muligheter som finnes og hva som interesserer deg.

Men siden du er litt nysgjerrig kan vi nevne at du kan

• ta Mesterbrev som kokk, det gir mulighet for jobb som kjøkkensjef eller hotellsjef både på sjø og på land.

• studere Hotelledelse

Det er også mange andre valg også innenfor den maritime bransjen hvis du velger å gå på høyskole eller på universitet etter at du har fått fagbrev som kokk. Du finner mye god informasjon om muligheter på nettsiden Maritim Karriere.


Lurer du på noe?

Spør oss Send en e-post

Hos oss er det som regel Kjersti som vil svare deg. Hun jobber vanligvis mellom kl 0800 og 1600. Dersom du spør etter kl 1500 kan det hende at du må vente til neste dag før du får svar.