Fiskeredskapsoperatør

Også kjent som notbøter, fagoperatør fiskeredskapsfaget, industritekstil fiskeredskap, montør,

2 + 2 år

Håndarbeid, tau, knuter & knopp

Hvilke interesser bør jeg ha for å passe som fiskedskapsoperatør?

Du er glad i fysisk arbeid og du liker å skape ting med hendene dine og du er nysgjerrig på magiske ting som kan lages med tau. Om du ikke vet om dette passer for deg, skaff deg noen meter med tau og søk opp noen you-tube videoer om knuter og se om du kan lære deg magien med knuter og tau.

Passer ikke dette for deg? Du kan tipse en kompis eller venninne som du tror passer til dette.

Hvordan blir jeg fiskedskapsoperatør?

Først må du gå 2 år på videregående skole;

1. år: Nytt VG1 Fiskeredskapsfag kommer høsten 2022

2 år: Nytt VG2 Fiskeredskapsfag kommer høsten 2022

Deretter må du gå 2 år som lærling i lærebedrift, før du avslutter med en fagprøve. Som lærling får du lønn i læretiden. Du kan lese mer om lærlingordningen her. Du kan lese mer om lærlingordningen her.

Hvilke videregående skoler kan jeg gå på?

Nytt fag kommer til høsten 2022 og det er ennå ikke klart hvilke skoler som tilbyr dette.


Fiskeredskapsarbeider tar imot not med gule korker fra en en fiskebåt.Fiskeredskapsarbeider med fiskenot i bakgrunnen.Fiskeredskapsarbeider monterer not.Fiskeredskapsarbeider monterer not.Flere fiskeredskapsarbeidere produserer en stor not med gule flytekorker.Fiskeredskapsarbeider sjekker maskestørrelse på fiskenot.Fiskeredskapsarbeider reparerer fiskenot.En ny fiskenot heises ombord i en fiskebåt.Fiskeredskapsarbeider reparerer en fiskenot.Fiskeredskapsarbeider tar imot en fiskenot som heises fra en fiskebåt for vedlikehold.

Hva gjør en fiskedskapsoperatør?

Som fiskedskapsoperatør produserer du ulike fiskeredskap som not, trål og line. Det er varierte arbeidsoppgave og ingen arbeidsdager er like. Jobber du med not, skal du bruke ulike teknikker til å spleise tau, lisse sammen liner, montere bly i den ene enden av nota slik at den nederste delen synker – og montere flytekork i den andre enden, slik at den øverste delen av nota flyter i vannskorpa. Du må kontrollerere at materialene du bruker er av riktig kvalitet. Det er fysisk arbeid og en del av jobben din er montering og vedlikehold av fiskeredskapene ombord i fiskebåtene.

Hvor kan jeg jobbe?

Med fagbrev kan du arbeide i alle bedrifter som driver med produksjon av fiskeredskap. Bedriftene finner du spredt rundt om i fylket.

Hvordan ser fremtiden ut?

Fremtiden er lys for fiskeredskapsoperatører. Nye oppfinnelser og ny teknologi krever unge, kloke hoder. Fiskeriflåten i Møre og Romsdal er stor og bedriftene som produserer, monterer og vedlikeholder fiskeredskapene har gode fremtidsutsikter.

Hvilke krav stilles til meg?

Utover det som kreves i absolutt alle yrker; at du møter opp når du skal og gjør jobben din på en skikkelig måte, er det ingen lovpålagte krav for å være redskapsoperatør.

Kan jeg ta mer utdanning etter jeg har blitt redskapsoperatør?

Oh yeah! Det er drøssevis med muligheter, men du trenger ikke stresse med alt dette nå, etterhvert når du begynner på videregående skole vil du få mer innsikt i hvilke muligheter som finnes og hva som interesserer deg.

Men siden du er litt nysgjerrig kan vi nevne at du kan utdanne deg videre til ingeniør eller produktdesigner – da kan du utvikle og designe nye fiskeredskaper.


Det er mange andre valg innenfor fiskeribransjen hvis du velger å gå på høyskole eller på universitet etter at du har fått fagbrev som fisker, for eksempel kan du utdanne deg innen

• Fiskeri- og havbruksforskning

• Økonomi og ledelse

• Frakt og logistikk (de som bestiller last og oppgaver som båten skal frakte eller utføre)

Du finner mye god informasjon om muligheter på nettstedet Studentum.


Lurer du på noe?

Spør oss Send en e-post

Hos oss er det som regel Kjersti som vil svare deg. Hun jobber vanligvis mellom kl 0800 og 1600. Dersom du spør etter kl 1500 kan det hende at du må vente til neste dag før du får svar.