Industrirørlegger

Også kjent som rørlegger

2+2 år

Minecraft, Lego, arbeide med hendene

Hvilke interesser bør jeg har for å passe som industrirørlegger?

Du liker å sette sammen ting, du elsker Minecraft og Lego, og du trives utrolig bra når du får skape noe med hendene dine. Dersom du ikke vet om dette interesserer deg prøv å se om du kan koble sammen noen slanger og plastrør og koble dette til en utendørs vannslange. Hvor kan du lede vannet?

Passer ikke dette for deg? Tips en kompis eller venninne som du mener passer til dette.

Hvordan blir jeg industrirørlegger?

Utdanningen tar fire år. Først må du gå to år på videregående skole;

1 år: VG1 Teknikk og industriell produksjon

2 år: VG2 Industriteknologi


Deretter må du gå 2 år som lærling i lærebedrift, før du avslutter med en fagprøve. Som lærling får du lønn i læretiden. Du kan lese mer om lærlingordningen på Opplæringskontoret for Tekniske Fag.

Hva gjør en industrirørlegger?

Alle båter har mange ulike rør gjennom hele skipet som frakter vann, olje, gass eller drivstoff. Dette kalles rørtekniske systemer. En industrirørlegger er ekspert på disse systemene. Som industrisørlegger er det din oppgave å montere alle disse rørene og sørge for at vann kommer fra vanntankene til dusj og vasker, drivstoff kommer fra drivstofftanken til motoren og olje kommer til maskiner og løftekraner som bruker noe som kalles hydraulikk. Du kan også være med å bygge anlegg for oppdrettsnæringen eller sjømatindustrien, da kan det være fisk, fiskefor, fiskeolje og andre produkter som skal sendes gjennom rørene. Å sveise sammen rør og deler er en stor del av jobben og du må som regel arbeide etter tegninger, for det er mange deler som må settes sammen i riktig rekkefølge.

En industrirørlegger sveiser et rør.Industrirørlegger sveiser rørledning.Lærling sveiser større rørledning.Industrirørlegger skjøter sammen to rørledninger med sveis.

Hvordan ser fremtiden ut for en industrirørlegger?

Fremtidsutsiktene til industrirørleggere er svært gode. Det ha vært veldig lite folk som har utdannet seg til dette i de siste årene. Skipsverftene har for eksempel måttet hentet arbeidere fra andre land for å få gjort det arbeidet som trengs, så der er behov for mange nye industrirørleggere i årene fremover.

Hvilke krav stilles til meg?

Utover det som kreves i absolutt alle yrker; at du møter opp når du skal og gjør jobben din på en skikkelig måte, stilles det ingen lovpålagte krav for å være industrirørlegger.

Kan jeg ta mer utdanning etter jeg har tatt fagbrev som industrirørlegger?

Selvfølgelig :-). Mulighetene er mange, men du trenger ikke stresse med alt dette nå, etterhvert når du begynner på videregående skole vil du få mer innsikt i hvilke muligheter som finnes og hva som interesserer deg.

Men siden du er nysgjerrig så kan vi nevne at du kan for eksempel videreutdanne deg på til å bli ingeniør. Ingeniørene er sjef over industrirørleggerene og er med på å planlegge større prosjekter. Du kan ta ulike ingeniørstudier på høyskole eller universitet, eller du kan utdanne deg til skipsdesigner.

Lurer du på noe?

Spør oss Send en e-post

Hos oss er det som regel Kjersti som vil svare deg. Hun jobber vanligvis mellom kl 0800 og 1600. Dersom du spør etter kl 1500 kan det hende at du må vente til neste dag før du får svar.