Servitør

Også kjent som kelner, hovmester

2+2

Service, mennesker

Hvordan blir jeg servitør på båt?

Hvordan blir jeg <yrke>?

Først må du gå 2 år på videregående skole;

1. år: Vg 1 Restaurant- og matfag

2 år: Vg 2 kokk- og servitør

Deretter må du gå 2 år som lærling i lærebedrift, før du avslutter med en fagprøve. Som lærling får du lønn i læretiden. Du trenger ikke stresse med å tenke på lærebedrift, det fikser vi for deg. Du kan lese mer om lærlingordningen her. www.maritimefag.no


Hvor kan jeg jobbe som servitør?

Du kan jobbe som servitør på store passasjerferger og cruiseskip. Med fagbrev som servitør kan du selvsagt også jobbe på restauranter og kantiner på land.


Hvordan ser fremtiden ut for en servitør ombord i båt?

Det er behov for flere servitører i tiden fremover, både i Norge og på båter som går til utlandet. Vi bor i et land med fin og flott natur som turistene vil se og besøke, til det trengs det passasjer- og cruise skip. Og disse båtene trenger flere servitører!

Hva gjør en servitør på båt?

Som servitør ombord jobber du for det meste med mat og mennesker. Hvis du jobber ombord i et cruiseskip så jobber du i en eller flere av restaurantene hvor passasjerene spiser. Det er flere servitører, så du er ikke alene på jobb

Servitøren møter menneskene som er på reise og du bør være god på småprat. Og du må kunne mye om maten og drikkevarene som serveres i din restaurant. Servitøren er med og planlegger hvordan restauranten skal se ut og er med på pynting og oppdekning.


Hvilke krav stilles til meg?

Utover det som kreves i absolutt alle yrker; at du møter opp når du skal og gjør jobben din på en skikkelig måte, stilles det krav til å gjennomføre grunnleggende sikkerhetsopplæring for sjøfolk og du må ha generelt god helse. Dette er lovpålagte krav for alle som vil jobbe på båter og det kreves helseattest fra en sjømannslege.

Kan jeg ta mer utdanning etter jeg har blitt kokk?

Jepp. Du kan for eksempel studere Hotelledelse, da kan du bli restaurantsjef, hovmester eller hotellsjef, det er de som styrer og bestemmer alt for å drive en restaurant eller et helt hotell.

Det er mange andre valg også innenfor den maritime bransjen hvis du velger å gå på høyskolen eller på universitetet etter at du har fått fagbrev som kokk. Du finner mye god informasjon om muligheter her: www.maritimkarriere.no


Lurer du på noe?

Spør oss Send en e-post

Hos oss er det som regel Kjersti som vil svare deg. Hun jobber vanligvis mellom kl 0800 og 1600. Dersom du spør etter kl 1500 kan det hende at du må vente til neste dag før du får svar.