Sjømatarbeider
2 + 2 år
mat fra havet
Hvilke interesser bør jeg ha for å passe som sjømatarbeider?
Du er nysgjerrig på livet i havet og du brenner for at folk flest skal ha muligheten til å spise fersk og sunn mat fra havet. Dersom du ikke vet om dette interesserer deg anbefaler vi å dra ut en høstkveld med noen venner og rake krabber fra et svaberg. Du trenger bare en lommelykt og en rake – og husk redningsvest:-)
Passer ikke dette for deg? Du kan tipse en kompis eller venninne som du tror passer til dette.
Hvordan blir jeg Sjømatarbeider?
Utdanningen tar fire år. Først må du gå to år på videregående skole;
1. år: VG1 Restaurant og matfag
2 år: VG2 Matfag
Deretter går du to år som lærling i godkjent lærebedrift i Sjømatproduksjonsfaget, før du avslutter med praktisk fagprøve. Som lærling får du lønn i læretiden. Du kan lese mer om lærlingordninger her.
Hvor kan jeg gå på videregående skole?
VG1 Restaurant og matfag
Ålesund
Elnesvågen
Fosnavåg
Kristiansund
Åndalsnes
Stranda
Ørsta
VG2 Matfag
Stranda
Hva gjør en sjømatarbeider?
Sjømatarbeideren tar i mot og kontrollerer råvarene. Råvarer er en samlebetegnelse på fisk, reker, kreps, krabber og hummer – og andre ting fra havet som skal bli sjømat, som skjell, kråkeboller og spesielle typer tang. Når råvarene er kontrollert skal de bearbeides, det betyr at fisken skal sløyes, skalldyrene (reker, kreps, krabbe og hummer) skal renses før de pakkes og settes på kjøl-eller fryselager. Sjømatarbeideren opererer ulike typer maskiner og verktøy og jobber også med kvalitetskontroll og lagerstyring.
Hvor kan jeg jobbe som sjømatarbeider?
Med fagbrev kan du arbeide i alle bedrifter som driver med produksjon og videreforedling av sjømat. Bedriftene finner du spredt rundt om i hele fylket.
Hvordan ser fremtiden ut?
Verden har behov for mye mer mat framover, og spesielt mat fra havet. Det utnyttes i dag bare et bittelite potensiale i forhold til hva som er mulig å produsere. Nå er det slik at mye av sjømaten fra Norge sendes til andre land for videreforedling, men dette vil sannsynligvis endre seg i årene fremover. Norge vil videreforedle mer av sjømaten her i landet før vi sender den ut i verden. Dette skaper flere arbeidsplasser i Norge og vi vil få mange flere bedrifter som produserer og videreforedler mye sjømat.
Hvilke krav stilles til meg?
Utover det som kreves i absolutt alle yrker; at du møter opp når du skal og gjør jobben din på en skikkelig måte, er det ingen lovpålagte krav for å være sjømatarbeider.
Kan jeg ta mer utdanning etter jeg har blitt sjømatarbeider?
Yessda :-), mulighetene er mange, men du trenger ikke stresse med alt dette nå, etterhvert når du begynner på videregående skole vil du få mer innsikt i hvilke muligheter som finnes og hva som interesserer deg.
Men siden du er litt nysgjerrig kan vi nevne at her er masse muligheter innenfor fiskeribransjen hvis du velger å gå på høyskole eller på universitet etter at du har fått fagbrev som sjømatarbeider, for eksempel
• Fiskeri- og havbruksforskning
• Økonomi og ledelse
• Frakt og logistikk
Du finner mye god informasjon om muligheter på nettstedet Studentum.
Lurer du på noe?
Spør oss Send en e-postHos oss er det som regel Kjersti som vil svare deg. Hun jobber vanligvis mellom kl 0800 og 1600. Dersom du spør etter kl 1500 kan det hende at du må vente til neste dag før du får svar.